İşçinin işe devamsızlığı halinde yapılması gerekenler
İşçinin işe devamsızlığı nedeniyle işten çıkarılması sıkı usul kurallarına tabidir. Uygulamada usul kurallarına uyulmaması sebebi ile hak kayıplarına yol açıldığı gözlemlendiğinden bu konudaki genel usul kurallarını aşağıdaki gibi özetledik:
- Tutanaklar : İşe gelinmeyen veya iş yerinden izin almadan ayrılınan her gün için ayrı tutanak tutulur. Tutanaklara imza atacak olan bölüm müdürleri sabit olmak kaydı ile şahitlerin farklı kişiler olmasına dikkat edilmelidir. Bunun mümkün olmaması halinde ancak aynı kişilere imza attırılmalıdır.
- İhtarname : İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına 2 işgünü işine devam etmemesi halinde son devamsızlık gününden itibaren 6 iş günü içerisinde önce işe başlaması veya geçerli mazeretini bildirmesi işçiye noter aracılığı ile işveren veya vekili tarafından ihtarname gönderilir. İhtarnamede işçiye verilecek olan süre genellikle 2-3 iş günü olur. 6 iş gününe dikkat etmek gerekir, bu sürenin kaçırılması halinde işçinin o günlerdeki devamsızlığı fesih sebebi olarak kullanılamaz.
- İhtarnamenin tebliği ve süreler : İşçiye işe davet ve mazeret ihtarı noterden gönderildikten sonra derhal noter ile iletişime geçip gönderilen ihtarnamenin barkod numarası alınmalı ve en geç 3-4 gün sonra gonderitakip.ptt.gov.tr adresinden tebligatın işçiye ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilmelidir. Tebligatın işçiye tebliğ tarihinden itibaren, ihtarnamede işçiye verilen 2-3 günlük süre beklenmeli ve bu sürede işçinin işe başlamaması veya mazeretini bildirmemesi halinde çıkış işlemleri yapılmalıdır.
- Çıkış işlemleri : İşçi verilen süreye rağmen işe başlamaması veya mazeretini bildirmemesi halinde, işçiye verilen sürenin sona erdiği günden itibaren 6 iş günü içerisinde,(Örneğin işe başlama veya mazeret için işçiye 2 iş günü süre verildi ise çıkış işlemleri en geç 2+6=8 iş günü sonuna kadar yapılmış olması gerekmektedir.) işçinin “İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeniyle fesih (Kod No:29-Çıkış yapılacak tarihte kod numarası teyit edilmelidir.)” koduyla işten çıkışı yapılmalıdır. İşten çıkış işlemleri tamamlandıktan sonra bu defa işçiye iş akdinin sona erdirildiğini beyan eden ihtarname gönderilmelidir. Ancak, bu ihtarnamenin noter aracılığı ile gönderilmesine gerek bulunmamaktadır. İadeli taahhütlü olarak gönderilmesi yeterlidir. Devamsızlık süresi boyunca SGK bildirgesinde de devamsızlık kodu ile bildirge verilmesine dikkat edilmelidir.